Stanovisko mesta Košice k ostrému štrajku v DPMK

Prehľad spojov MHD počas sviatkov

Odborári Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) ohlásili na utorok (14. 2.) ostrý štrajk. Mestská hromadná doprava bude úplne obmedzená. Premávať budú len spoje do dvoch nemocníc, spoločnosti U. S. Steel a do školy v košickej mestskej časti Vyšné Opátske.

Mesto k ohlásenému štrajku vydalo oficiálne stanovisko:

Ohlásený ostrý štrajk vnímame ako nešťastný krok zo strany odborárov. Mesto Košice do dnešného dňa nepozná ich presné požiadavky, pričom nedostalo žiadne oficiálne zdôvodnenie štrajku ani pozvánku na stretnutie s vedením Dopravného podniku alebo s odborármi.

Mesto Košice urobí všetko preto, aby pomohlo situáciu vyriešiť. Vyzývame na aktívnu komunikáciu. Poďme namiesto nátlakových akcií hľadať riešenia.

Spoločne s poslancami sa vedenie mesta snaží už niekoľko týždňov zostaviť čo najlepší rozpočet, a to napriek výpadku vyše 31 miliónov eur, spôsobeného rozhodnutiami Vlády SR. Napriek týmto chýbajúcim financiám bolo mesto pripravené financovať DPMK približne rovnakou sumou ako vlani. Vedenie DPMK však žiada v tejto situácii o približne 6 miliónov eur viac ako minulý rok. Sme pripravení si sadnúť za spoločný rokovací stôl a baviť sa o dôvodoch, prečo potrebuje podnik na svoju činnosť v tomto roku výrazne viac peňazí.

Za posledných 5 rokov mesto Košice postupne navýšilo príspevok pre DPMK o 11 900 000 eur, čo predstavuje aj s úhradou strát navýšenie príspevku mesta o takmer 40 percent. Na základe dát, ktoré nám poskytol Dopravný podnik vieme, že od roku 2019 významne klesol počet prepravených cestujúcich, a to až o takmer 40 percent. Aj preto dlhodobo vyzývame mestského dopravcu o racionalizáciu, optimalizáciu a ozdravenie podniku, a to bez zvyšovania cestovného alebo prepúšťania zamestnancov.

Očakávame, že sa so vzniknutou situáciou vysporiada vedenie mestského dopravcu tak, aby naplnilo nielen očakávania cestujúcej verejnosti, ale aj odborárov. Racionalizačnými opatreniami aktuálne prechádzajú aj ďalšie dopravné podniky v krajských mestách vrátane Bratislavy. Rozdielom je, že namiesto nátlakových akcií na vedenie mesta si zvolili cestu konštruktívneho dialógu, ktorý, dúfame, začne aj v Košiciach.

Priebeh štrajku a vypravované spoje

• Mestská hromadná doprava bude úplne obmedzená. V deň konania štrajku bude vypravená linka „H“, ktorá zabezpečí dopravu cestujúcich do nemocnice na Triede SNP a na Rastislavovej ulici.
  • Spoje na tejto mimoriadnej linke budú premávať v 15 min. intervale na trase Staničné námestie – Železničná nemocnica – Nová nemocnica – Stará nemocnica – Staničné námestie, s odchodmi zo Staničného námestia každú hodinu o XX:00, XX:15, XX:30 a XX:45.
    UPOZORNENIE: Linka H bude premávať po trase Staničné námestie – Železničná nemocnica (zastávka linky 19 smer NMM), Nová nemocnica (zastávka linky 12, 17, 36 smer Cassovar) – Stará nemocnica (zastávka linky 12, 15, 16 smer Dom umenia) – Staničné námestie ,t.j. na iných zastávkach linka nebude zastavovať.
  • Taktiež budú vypravené autobusové spoje „RA“, a to tak, aby bol zabezpečený návoz na pracovné zmeny do spoločnosti U. S. Steel a zároveň bude zabezpečovaná takzvaná vnútrozávodná doprava v tejto spoločnosti. Spoje, ktoré vykonávajú rozvoz detí do školy v mestskej časti Vyšné Opátske, budú taktiež zabezpečené v plnom rozsahu.

Foto (ilustr.): imhd.sk

Odporúčame