Zaujímavý recept na fantastický burger vám ponúka Matej Bakoš (na snímke), šéfkuchár reštaurácie Bakoš Bistro
Počet porcií: 4
Čas prípravy: 40 minút
Náročnosť: jednoduchá
Suroviny:
4 ks burgrovej briošky alebo žemle
650 g hovädzí mletý chuckroll alebo krk
100 g pomletá slanina alebo hovädzí loj
Kyslé uhorky
3 ks červená cibuľa
Trstinový cukor
Chilli majonéza
Údená mletá červená paprika
8 plátkov syra Cheddar
8 plátkov syra Ementál
Maslo
100 ml červené víno
8 plátkov slaniny
Olivový olej
Morská soľ
Čierne mleté korenie
Listový šalát
Postup:
- Mäso a pomletú slaninu ochutíme soľou a korením. Pridáme pár kvapiek vody a premiešame. Vytvoríme cca 150 g guličky a dáme bokom. Na masle opečieme nakrájanú cibuľu. Po chvíľke pridáme chilli, cukor, soľ, podlejeme vínom a necháme na miernom ohni pomaličky karamelizovať približne 10 minút. Cibuľa by mala mať konzistenciu džemu.
- Žemľu rozrežeme. Oba kúsky potrieme maslom a opečieme na panvici do chrumkava. Slaninu taktiež opečieme do chrumkava a dáme bokom. Majonézu vymiešame s údenou paprikou.
- Namočíme dlane do vody a z guličiek vytvarujeme „fašírky“, palcom v strede urobíme malú jamku. To zabezpečí, aby sa mäso pri pečení nestiahlo. Na rozohriatej panvici s kvapkou oleja si opečieme mäso približne 1 minútu z každej strany.
- K mäsu na panvicu pridáme plátky syra aby zmäkol a preložíme na upečené mäso. Na každé mäso uložíme plátok cheddaru a ementálu.
Servírovanie:
Žemľu potrieme majonézou. Pridáme cibuľový džem, šalát, mäso spolu so syrom, kyslé uhorky, slaninu, znova mäso so syrom a zatvoríme žemľou, ktorú potrieme opäť trochou majonézy. Podávame.
Tak čo? Dostali ste chuť?