Jahňacie lýtko s chrenovými zemiakmi a karamelizovanou cviklou

Jahňacie lýtko s chrenovými zemiakmi a karamelizovanou cviklou

Pripravte si pochúťku, ktorú ponúka Ladislav Mato, šéfkuchár Lujza Restaurant Hotela Bankov.

SUROVINY:

2 ks (200-300 g) jahňacie lýtko

150 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler)

50 g cibuľa

3 strúčiky cesnaku

divoké korenie(bobkový list, nové korenie, celé čierne korenie)

vetvička rozmarínu a tymiánu

500 g bravčová masť

0,2 l červené víno

1 pol. lyžica paradajkový pretlak

200 g cvikla

1 ks badián

1 ks celá škorica

50 g cukor

0,05 l balzamikový ocot

2 pol. lyžice brusnice

200 g zemiaky

50 g chren

50 g maslo

štipka soli

bylinky na ozdobu

POSTUP:

Jahňacie lýtko

Umyté a osušené lýtko opečieme na masti, vyberieme z pekáča a osolíme. Na tuku opečme na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu, pridáme divoké korenie , rozmarín a tymián. Na zeleninu uložíme opečené mäso, podlejeme 100 ml vývaru, pridáme paradajkový pretlak, zalejeme roztopenou bravčovou masťou a konfitujeme pri 110 stupňoch Celzia približne tri hodiny do mäkka. Tuk zlejeme z mäsa a zeleniny do samostatného hrnca a zeleninu prepasírujeme cez sitko, spolu krátko povaríme a dochutíme soľou.

Karamelizovaná cvikla

Cviklu očistíme a narežeme na plátky. Skaramelizujeme cukor, pridáme cviklu, badián, škoricu, soľ a balzamikový ocot. Podusíme a keď je cvikla mäkká, pridáme brusnice.

Chrenové zemiaky

Očistené zemiaky uveríme do mäkka v osolenej vode, scedíme, pridáme maslo a nastrúhaný chren, ochutíme soľou, rozmixujeme, alebo popučíme.

Dobrú chuť!

Odporúčame

TOP články