Košické parky sa menia, revitalizácia potrvá do októbra

Košické parky sa menia, revitalizácia potrvá do októbra

15. júla 2023

V súčasnosti sa spolu v siedmich košických mestských častí (Sever, Juh, Sídlisko Ťahanovce, Sídlisko KVP, Sídlisko Dargovských hrdinov, Západ a Staré Mesto) revitalizujú verejné priestranstvá a parky za takmer 4 milióny eur. Medzi týmito investíciami sú už zahrnuté aj revitalizácie troch parkov a jedného verejného priestranstva v celkovej hodnote 926 000 eur. V zmysle podpísaných zmlúv majú byť všetky tieto revitalizácie dokončené do 31. októbra tohto roka.

Všetky revitalizácie zelených plôch sú financované z eurofondov. mesto na nich získalo nenávratný finančný príspevok vo výške 2,7 milióna eur. Táto suma nebude konečná, keďže z dôvodu nárastu cien stavebných materiálov požiadalo mesto na základe usmernenia riadiaceho orgánu o dodatočný finančný príspevok.

Podľa košického primátora mesta Jaroslava Polačeka (nezávislý) všetky v súčasnosti uskutočňované revitalizácie spríjemnia životné prostredie obyvateľov viacerých mestských častí, pričom dlhodobým cieľom vedenia mesta je čo najviac „zazelenať“ metropolu východu. V pláne sú aj ďalšie obnovy parkov a verejných priestranstiev ako napr. na Pasteurovom námestí, či projekt Ťahanovskej vodnej záhrady, kde oddelenie strategického rozvoja magistrátu mesta už podalo žiadosti, resp. sa chystá zapojiť do ďalších eurofondových výziev.

„Veríme, že v nich budeme úspešní tak ako doteraz a v ďalších lokalitách budeme môcť realizovať ďalšie zaujímavé zelené projekty. Tešíme sa z každého verejného priestoru, ktorý sa po svojej obnove stane atraktívnejším miestom pre oddych alebo športové aktivity našich obyvateľov. Takisto som rád, že aj tieto projekty prispievajú k zmierneniu dôsledkov ekologickej a klimatickej krízy,“ skonštatoval.

Viac informácií na stránke mesta

Zdroj: kosice.sk

Odporúčame

TOP články